Wat is een rollenbaan?

Een rollenbaan is een mechanisme op poten waarbij een band wordt gemaakt van verschillende rollen. Het mechanisme wordt in vele bedrijven gebruikt. Op een rollenbaan worden makkelijk grote en kleinere goederen van de ene naar de andere zijde gerold. De rollenbaan wordt dan ook vaak gebruikt in sectoren waar bandwerk moet worden verricht zoals bijvoorbeeld een slagerij in een supermarkt, een broodjeszaak, verpakkingsfirma’s, …


Soorten rollenbanen

Een rollenbaan bestaat uiteraard in verschillende lengtes en kan steeds worden verlengd of ingekort. Gespecialiseerde firma’s komen dit met veel plezier op een professionele wijze doen voor u. Ook heeft u de keuze uit een grote lange rollenbaan of een baan die eigenlijk is onderverdeeld in twee kleinere baantjes. Deze worden bijvoorbeeld vaak gebruikt bij productiebedrijven waar eieren worden verpakt. Naast de lengte en het aantal baantjes is misschien wel het belangrijkste verschil in de soort of de rollenbaan wordt aangedreven of niet. Bij een aangedreven rollenbaan is een stroomaandrijving vereist zodat de rollenbaan om de zoveel minuten automatisch begint te rollen. Dit kan gebeuren volgens een tijdschema of ingesteld worden dat de rollenbaan automatisch rolt wanneer er een voorwerp op wordt geplaatst. Dat laatste systeem zien we vaak bij leeggoed machines waarbij lege bakken kunnen worden ingedragen. 

Bijzonderheden van de rollenbaan

Heel bijzonder is de accordeonrollenbaan. Deze baan is helemaal cirkelvormig opgezet en draait. De accordeon rollenbaan wordt vaak gebruikt in magazijnen waar grotere goederen over een lange baan door verschillende ruimtes moet. Dat komt vaak voor in verpakkingsbedrijven waar een doos op verschillende plaatsen voor een stuk wordt gevuld bijvoorbeeld: eerst een beetje vulsels, verderop het product, weer verderop nog wat vulsel en aan het einde van de band de administratie (bestelbon) en sluiting van de doos. 

Tot slot: waar koopt u het best een rollenbaan?

Een rollenbaan kunt u het best aankopen bij een groothandelaar of producent. Er zijn klein handelaren die rollenbanen verkopen maar uiteindelijk kopen zij ook aan een grote producent en rekenen voor u een groter bedrag aan. Bovendien zal een groothandelaar of producent van rollenbanen een eigen technische ploeg hebben die u te allen tijde zult kunnen vragen langs te komen indien er iets aan de hand zou zijn met u rollenbaan. Toch profileren de meeste verkopers zich als de beste in hun vakgebied en beweren sommigen zelfs dat hun rollenbanen niet stuk kunnen. Ze bieden een levenslange garantie. De rollenbaan kan voor uw bedrijf de beste, professionele oplossing zijn als je kijkt waar je hem koopt en door wie je ze laat plaatsen. Veel succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *